door Kathleen van vaerenbergh - geboortefotograaf

Als geboorte- en newbornfotograaf krijg ik de vraag wel vaker: "Hoe maken we een pasfoto van onze baby". Het is in elk geval minder evident dan voor een volwassene, ook al zijn de regels iets minder streng.


Is een identiteitskaart voor baby's verplicht?


Binnen België is een identiteitskaart voor baby's niet verplicht. Maar zodra je naar het buitenland reist, heb je wel een Belgische Kids-ID nodig.


Wat zijn de algemene regels voor foto's op een identiteitskaart?


  • Het formaat van een pasfoto is 35mm x 45mm, de lengte van het gezicht is tussen de 31 en 36mm.
  • De foto is maximum 6 maanden oud en moet scherp en in kleur zijn, afgedrukt op hoogwaardig fotopapier.
  • Geen reflecties en geen schaduwen in je gezicht.
  • De achtergrond moet lichtkleurig en egaal zijn.
  • Je hoofd moet recht naar voren zijn, de mond gesloten en je moet recht in de camera kijken.
  • Je gezicht moet volledig zichtbaar zijn, ook de ooraanzet en de ogen (wat een extra aandachtspunt is als je een bril draagt).
  • Je moet een neutrale blik hebben: niet breed glimlachen en geen open mond, je tanden mogen niet zichtbaar zijn.




Wat zijn de regels voor foto's van kinderen op een identiteitskaart

Ze zijn minder streng dan voor volwassenen ; )


Alle algemene regels gelden ook voor baby's en kinderen (jonger dan 6 jaar), MAAR:

  • de ogen hoeven niet persé op een horizontale lijn, het hoofd mag ook wat gekanteld zijn en de schouders hoeven niet recht te staan;
  • een baby hoeft geen neutrale blik te hebben. Hij of zij moet niet recht in de camera kijken en de mond mag ook open zijn. De baby moet wel wakker zijn en de oogjes open.



Waar kun je een pasfoto van je baby laten maken?


  • Je kan langsgaan bij de lokale fotograaf die pasfoto's maakt. Zij weten perfect hoe ze best een baby kunnen fotograferen.
  • Bij sommige gemeenten kun je pasfoto's aan het loket laten maken. Vraag zeker eens na of dat ook bij de dienst bestuurszaken van jouw gemeente kan én of dat ook voor baby's geldt (want daarvoor wordt je soms nog doorverwezen naar de lokale fotograaf).
  • Heb je een newbornshoot geboekt bij mij of een andere newbornfotograaf? Vraag dan of er tijdens de shoot ook een pasfoto kan genomen worden.
  • Ga zelf aan de slag: leg een lichtgekleurde, egale doek op de zetel en maak een foto als je baby wakker en tevreden is (na een dutje én voeding is het ideale moment). Met speeltjes buiten beeld kun je de aandacht van je baby trekken. Zorg ook voor een egale, zachte belichting. Daglicht is ideaal, maar vermijd harde schaduwen als je té dicht bij een raam fotografeert. De foto's die je zelf maakt, of die tijdens een newbornshoot gemaakt worden, kun je eenvoudig laten afdrukken voor een zacht prijsje via sites zoals Pixum.




Kathleen Van Vaerenbergh


Kathleen Van Vaerenbergh is een geboortefotograaf uit Ternat (België) en zelf mama van Yenthe en Cara. Haar eerste bevallingen fotografeerde ze in 2018, als afstudeerproject voor haar opleiding tot fotografe. Inmiddels zag ze meer dan 50 baby’s geboren worden in ziekenhuizen en bij thuisbevallingen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.


In 2020 behaalde ze als eerste fotografe in België het Keurmerk Geboortefotografie en sinds 2021 mag ze zichzelf ook doula noemen. Haar gouden award bij Birth Photographer of the Year Awards 2024 doet haar nog altijd blinken van trots. In datzelfde jaar begon ze ook haar kennis door te geven aan andere fotografen via een opleiding geboortefotografie.


wat kost een geboortefotograaf