door Kathleen van vaerenbergh - geboortefotograaf
“Ik vind de foto’s zo belangrijk maar mijn man vindt ze te duur”, stuurde ze me. Oh, ik begrijp het helemaal. Fotografie is niet goedkoop en geboortefotografie hoort daar natuurlijk ook bij. De prijs komt er natuurlijk niet zomaar. Er is het wekenlang van wacht staan, het uit je bed gebeld worden, de bevalling zelf, een paar dagen bewerken en dat allemaal met duur materiaal. Of het ook een luxeproduct is? Daar ga ik zeker niet volmondig ja op zeggen, want fotografie kan zeker ook een aandeel hebben in het verwerken van een bevalling.
Maar goed, je bent op zoek naar wat een geboortefotograaf kost, dus laten we maar meteen met de deur in huis vallen.
Als we in geboortefotografie naar de tarieven kijken,
zien die er in België momenteel zo uit:
absolute beginners in geboortefotografie: 0 - 500 euro
budgetfotograaf in geboortefotografie: 350 - 1.000 euro
professionele tot high-end geboortefotograaf: 1.000 - 1.750 euro
(Dit is wat een geboortefotograaf in België factureert, de tarieven in Nederland liggen een stuk hoger. Daar betaal je voor een professionele tot high-end fotograaf 2 à 3.000 euro.)
Ik weet het, voor geboortefoto’s van je bevalling kiezen, is een investering. Maar wat onbetaalbaar is, is de betekenis achteraf. Rijd je met een blinkende auto de garage uit, dan verliest die de dag zelf al gigantisch veel waarde. Hetzelfde met dat nieuwe kleedje van zodra je er het etiket afknipt. Maar geboortefotografie blijft kostbaar. Het moment dat je je foto’s de allereerste keer in handen krijgt, is het puur genieten en nadien stijgt de waarde alleen maar. En zo gaat het van een geschenk aan jezelf, naar iets dat de generaties zal overleven.
Ook de waarde van geboortefotografie voor de verwerking van de bevalling wil ik toch even aanstippen. Het is iets waar je vaak niet bij stilstaat als je een geboortereportage boekt, maar ik hoor echt héél vaak hoe de foto's achteraf hielpen om alles een plaatsje te geven, en al zeker als de bevalling niet verliep zoals je het je op voorhand had voorgesteld.
Wat bepaalt de prijs van geboortefotografie?
Op het moment dat ik deze blog schrijf, sta ik vertrekkensklaar voor een mama die 36 weken ver is en al vier dagen felle weeën heeft. Zo fel, dat zij (net als ik) al een nacht in het ziekenhuis doorbracht omdat de bevalling duidelijk begonnen was. Als haar weeën straks feller doorzetten, vertrek ik opnieuw samen met haar, en blijf ik tot twee uur nadat haar kind geboren is. Wanneer ik mag vertrekken en hoe lang ik er dan precies zal blijven, weet ik op dit moment nog niet (maar ik kijk er echt ongelooflijk naar uit om dat kleintje eindelijk te ontmoeten).
Twee weken eerder vertrok ik in het midden van de nacht naar een mama die 42 weken ver was. Ik mocht bij een hele mooie, snelle bevalling zijn. Maar de vijf weken die eraan voorafgingen, stond ik elk moment van de dag én nacht klaar om naar haar te vertrekken.
Mijn vriend die zonder mij op weekend ging. Het verjaardagsfeestje van mijn zoon waar ik plots vertrok. Het kerstfeestje waarbij ik de hele avond mijn gsm in het oog hield omdat het bij twee mama’s aan het rommelen was. Ook dat hoort bij geboortefotograaf zijn.
Dit is meteen ook de voornaamste reden waarom een geboortefotograaf niet goedkoop is. Een professionele geboortefotograaf staat dag en nacht van wacht voor jou vanaf 37 weken (of vroeger als je baby vroeger komt), ze past haar hele sociale leven aan om bij de geboorte van jouw kind te kunnen zijn en als het moment zo ver is, blijft ze bij jou (soms 4u, soms 10u, maar af en toe ook eens 24u of langer).
Een geboortefotograaf ...
- staat tot 5 weken van wacht voor jou. Ze past haar hele sociale leven aan en blijft altijd in de buurt.
- is tussen de 4 en 24u (of meer) aanwezig bij een bevalling.
- selecteert en bewerkt je foto’s, wat een drietal dagen duurt.
- fotografeert met dure, lichtgevoelige apparatuur en even gepeperde bewerkingsprogramma's op haar te dure mac.
- vindt het belangrijk om jou vooraf te leren kennen en wil ook graag een babbel na de bevalling.
- schenkt net als elke zelfstandige 50 à 60% aan de overheid.
Waarom kies je voor een professionele geboortefotograaf?
Ik weet dat het aanlokkelijk is om te kiezen voor een fotograaf die voor 350 euro je bevalling wil fotograferen, maar geboortefotografie is gewoon echt een vak op zich.
- Je wil een fotograaf die technisch héél goed kan omgaan met slechte lichtomstandigheden (er zijn thuisbevallingen waar enkel drie kaarsjes branden, en keizersnedes met superveel sterk licht boven de operatietafel terwijl de rest van de ruimte donker is).
- Een professionele geboortefotograaf is vaak ook doula (geboortebegeleiding) of vroedvrouw. Ze weet op elk moment heel goed wat er aan het gebeuren is in de verloskamer, wanneer ze best nog even met je mag praten om je af te leiden, maar ook wanneer ze je helemaal in je bubbel moeten laten. Ze kan je zelfs houdingen tonen die je tijdens de bevalling kan aannemen. Iemand die mee in jouw ruimte komt tijdens je bevalling, is best goed op de hoogte van het geboorteproces.
- Een geboortefotograaf weet precies hoe ze moet omgaan met de vroedvrouwen, gynaecologen en anesthesisten in het ziekenhuis of bij een thuisbevalling. En, niet onbelangrijk, ze valt sowieso niet flauw tijdens een keizersnede.
- Je wil een fotograaf die een professionele back-up heeft. Je staat er misschien niet bij stil, maar je wil dit echt. Je weet nooit of jouw eigen fotograaf ziek wordt, een been breekt of onverwacht een andere verplichting heeft (al zet ze de meeste sowieso opzij voor jou). Zo goed als elke professionele geboortefotograaf die ik ken, heeft ooit al moeten inspringen voor een hobbyfotograaf die op het laatste moment afhaakte.
- Je wil een geboortefotograaf die met een contract werkt, en met een verzekering, zodat je in elke situatie weet waar je aan toe bent.
Wist je trouwens dat er in België 7 geboortefotografen zijn die een keurmerk geboortefotografie hebben?
Zo’n keurmerk wordt uitgegeven door de Nederlandse onafhankelijke stichting Keurmerk Geboortefotografie. Een gynaecoloog, vroedvrouw en docent fotografie bepalen samen of een fotograaf zo’n keurmerk verdient. Ook zij hameren op kwalitatieve foto’s, kennis van het geboorteproces en betrouwbare contracten en verzekeringen.
Hoe kun je toch een geboortefotograaf bij je bevalling hebben?
- Een geboortereportage kan je deels cadeau krijgen, tijdens een babyshower, of op de geboortelijst ipv het zoveelste stapeltje tetradoeken.
- De meeste geboortefotografen staan sowieso open voor gespreide betalingen.
- Bedenk of er geen andere zaken zijn waar je op kan besparen. Die prachtige nieuwe buggy is natuurlijk super (geloof me, ik heb er zelf ook teveel geld aan uitgegeven). Maar binnen een jaar staat die misschien wel op tweedehands, terwijl de foto’s altijd kostbaar zullen blijven.
Een warme oproep aan beginnende geboortefotografen
Stel je voor dat je een aanvraag krijgt om een huwelijk te fotograferen, maar de bruid kan nog geen datum vastleggen. Ze belooft je de dag zelf op de hoogte te brengen. Als je vraagt hoe lang je moet fotograferen, kan ze dat nog niet vertellen. Misschien 4u, misschien 24u. Ook het beginuur weet je niet, maar waarschijnlijk zal dat rond 3u ’s nachts zijn. Je mag geen flits gebruiken, terwijl de bruiloft zal doorgaan in het donker met enkel kaarslicht. Omwille van privacyredenen mag je slechts enkele foto’s gebruiken voor je portfolio. (Ik heb deze mooie vergelijking even geleend van bruid- en geboortefotograaf Lexia Frank uit Portland).
Zet je prijs alsjeblieft niet te laag als je van start gaat. Ik weet dat 500 of 1.000 euro veel geld lijkt, maar de opdracht die je aanvaardt, is gewoon niet te vergelijken met andere reportages.
Alleen maar liefde voor het vak
We zijn in België met heel weinig geboortefotografen. Ambitie en liefde voor het vak is er genoeg, maar enkel van geboortefotografie leven is zo goed als onmogelijk. Er zijn er veel die beginnen, en even snel weer stoppen omdat het echt gigantisch veel vraagt van je sociaal leven. Eerlijk, geboortefotografie is momenteel gewoon niet de slimste keuze om als fotograaf te kunnen leven van je job. Wel de mooiste, want ik zou het voor geen enkel andere tak van de fotografie willen ruilen.
Kathleen Van Vaerenbergh
Kathleen Van Vaerenbergh is een geboortefotograaf uit Ternat (België) en zelf mama van Yenthe en Cara. Haar eerste bevallingen fotografeerde ze in 2018, als afstudeerproject voor haar opleiding tot fotografe. Inmiddels zag ze meer dan 50 baby’s geboren worden in ziekenhuizen en bij thuisbevallingen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.
In 2020 behaalde ze als eerste fotografe in België het Keurmerk Geboortefotografie en sinds 2021 mag ze zichzelf ook doula noemen. Haar gouden award bij Birth Photographer of the Year Awards 2024 doet haar nog altijd blinken van trots. In datzelfde jaar begon ze ook haar kennis door te geven aan andere fotografen via een opleiding geboortefotografie.